Je kent het vast wel; spierpijn. Iedereen heeft het wel eens. Je hebt bijvoorbeeld de hele middag in de tuin gewerkt, je uit staan sloven op de tennisbaan of je bent druk geweest met die lang uitgestelde schilderklus. De volgende dag heb je enorme spierpijn. Maar hoe komt dat, wat gebeurt er, hoe kun je het voorkomen en hoe kom je er weer vanaf? In dit artikel lees je alles wat je altijd al hebt willen weten over spierpijn.
Wanneer ontstaat spierpijn?
Spierpijn is eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende aandoeningen die kunnen leiden tot pijn in een spier of spierbundel. Spierpijn kan diverse oorzaken hebben, maar de meeste kans heb je op spierpijn na zware of ongewone inspanningen. De pijn kan direct ontstaan, tijdens of onmiddellijk na de inspanning, maar kan ook pas de volgende dag of na twee dagen de kop opsteken. Daarnaast is spierpijn tevens een symptoom van griep.
Wat gebeurt er met je spieren als je direct bij inspanning spierpijn krijgt?
Als je ineens, zonder voorbereiding, een half uur gaat hardlopen of wanneer je spontaan besluit honderd baantjes in een flink tempo te gaan zwemmen, is de kans groot dat de spierpijn al tijdens je inspanningen optreedt. De belasting van je spieren is dan zo groot dat deze hun afvalstoffen, waaronder melkzuur, niet meer kwijt kunnen. Afvalstoffen gaan zich daardoor ophopen, met als gevolg dat spierpijn ontstaat.
Wat gebeurt er met je spieren als je de volgende dag spierpijn krijgt?
Wanneer je bijvoorbeeld een lekkere wandeling hebt gemaakt door de duinen of voor het eerst een lesje bootcamp hebt gevolgd, hoef je niet raar op te kijken als je de volgende dag wakker wordt met spierpijn. Je spieren zijn dergelijke inspanningen niet gewend en door die belasting een beetje beschadigd geraakt. De spier zal meer vocht vasthouden en kan wat opzwellen. Het gevolg is dat de spier tijdelijk minder kracht kan leveren en pijnlijk aanvoelt zodra je gaat bewegen.
Kun je spierpijn voorkomen?
Spierpijn kun je niet helemaal voorkomen, maar je kunt het wel beperken door de belasting van de spieren geleidelijk op te bouwen. Loop niet te hard van stapel. Ga je sporten? Doe dan eerst van warming-up oefeningen, begin langzaam en beweeg na de inspanning nog even rustig wat na. Kies je dit jaar voor een actieve vakantie? Zorg dan dat je voorafgaand alvast actief bent geweest. Pak wat vaker de fiets, wandel elke dag een half uurtje en loop dagelijks een paar keer de trap op en af.
Is spierpijn slecht?
Spierpijn betekent dat je lichaam zich herstelt van de inspanning. Beschadigde vezels/spierscheurtjes worden hersteld en nieuwe spiervezels worden aangemaakt door het lichaam, om op de volgende inspanning beter voorbereid te zijn. Je zult merken dat spierpijn steeds later op zal treden na de betreffende inspanning. Je lichaam wordt uiteindelijk door spierpijn dus sterker gemaakt.
Spierpijn is meestal het heftigst tussen de 24 en 48 uur na de inspanning. Daarna neemt het weer af. Warmte en massage verlichten de pijn. Is de pijn echt te hevig? Een pijnstiller kan ook helpen, maar gebruik met mate. Uiteindelijk is je spierpijn binnen een week weer helemaal weg!
Gerdien Hopster
Laatste berichten van Gerdien Hopster (toon alles)
- Het nieuwe jaar is begonnen en de goede voornemens worden waargemaakt….of niet? - 9 januari 2023
- Om af te vallen hoeft het niet altijd perfect te gaan, maar hoe dan wel? - 25 maart 2022
- Joepie! De paashaas komt er weer aan! - 23 maart 2022