Net als in de andere landen rond de Middellandse Zee, staat ook het voedingspatroon in Spanje voor een goede gezondheid. Maaltijden worden bereid met olijfolie, veel vers fruit, groenten, volkorenproducten en natuurlijk vis. Dus wie deze zomer naar Spanje gaat, moet haar pak macaroni maar thuis laten en gewoon lekker genieten van de lokale specialiteiten.
Het mediterrane voedingspatroon heeft veel gezondheidsvoordelen. Veel plantaardig voedsel, veel vis (proteïnen) en meer onverzadigde dan verzadigde vetten, zijn het antwoord. Van geurige paella tot ovengebakken vis, hartige stoofgerechten en smaakvolle salades. Er is keuze genoeg voor iedereen. De mediterrane keuken bestaat voornamelijk uit verse producten van een hoge kwaliteit en is daarom zo gezond. Daarnaast staat Spanje natuurlijk bekend om haar tapas, smakelijke kleine hapjes. Kies je voor tapas, dan doe je bijna automatisch al aan portiecontrole: door de kleine hoeveelheden eet je langzamer en zit je eerder vol. Buen provecho!
Gezonde Spaanse gerechten:
Ensalada judías blancas con espárragos
Bonensalade met asperges – 134 calorieën per portie
Deze bonensalade met o.a. witte (/kidney of citroen-)bonen, asperges, paprika, rode ui en spinazie bevat veel vitaminen en mineralen. Wordt geserveerd met een lichte dressing van olijfolie, met mosterd en citroendressing. Bonen en peulvruchten bevatten weinig vet en zijn een goede bron van proteïnen en vezels. Smullen!
Zarzuela
Spaanse visschotel/soep – 350 calorieën per portie
Verse vis, eenvoudig bereid, is één van de vele heerlijkheden van de Spaanse keuken. Zarzuela is een gerecht van verschillende soorten vis, schaal- en schelpdieren. De vis wordt gestoofd in uien, paprika, knoflook en olijfolie. Ook tomaatjes, rauwe ham en gemalen amandelen worden toegevoegd samen met kruiden zoals laurier en peterselie. Zarzuela wordt geserveerd in een pan met citroen en croutons.
Gazpacho
Koude tomatensoep – 100 calorieën per portie
Gazpacho is een koude Spaanse soep gemaakt van tomaten, pepers en uien. Erg verfrissend, lekker en gezond.Op warme dagen smaakt deze koude soep verrukkelijk als lunch of lichte avondmaaltijd.
Gambas al Ajillo
Gegrilde garnalen met knoflook – 225 calorieën per portie
Een heerlijk Spaans tapas gerecht, dat je overal kunt krijgen. Ajillo betekent knoflook, je ziet dit gerecht ook wel op de kaart staan als Gambas pil pil. Een heerlijke pittige combinatie van garnalen, olijfolie, knoflook en chilipepers. Een aanrader! Wordt vaak geserveerd met stokbrood.
Escalivada
Salade van geroosterde groeten – 126 calorieën per portie
Salade van koude geroosterde ui, paprika en aubergine worden gegrild en als ze eenmaal zijn afgekoeld gegarneerd met olijfolie, knoflook peper, zout en eventueel zwarte olijven tapenade.
Pas op met deze Spaanse calorieën bommen:
- Aïoli; de knoflooksaus die in de meeste tapasbars bij het brood of de aardappeltjes wordt geserveerd.
- Sangria of wijn.
- Gefrituurde gerechten zoals calamares of garnalenkroketjes.
Gerdien Hopster
Laatste berichten van Gerdien Hopster (toon alles)
- Het nieuwe jaar is begonnen en de goede voornemens worden waargemaakt….of niet? - 9 januari 2023
- Om af te vallen hoeft het niet altijd perfect te gaan, maar hoe dan wel? - 25 maart 2022
- Joepie! De paashaas komt er weer aan! - 23 maart 2022