De ananas is dan wel het hele jaar door verkrijgbaar, maar deze vrucht past toch vooral goed bij tropische temperaturen. De ananas zit vol vitaminen en mineralen. Wie deze zomer snoept van allerlei overheerlijke stukjes ananas is zeker verantwoord aan het smullen.
Leuke ananas weetjes
Een ananas kan meer dan 4 kilogram wegen en 30 centimeter lang worden. De vrucht groeit niet aan een boom, maar aan een tropische ananasplant. De ananasplant kan zichzelf niet bevruchten. Het kleine vogeltje de Kolibrie is de natuurlijke bestuiver van ananassen. Er bestaan circa 2000 verschillende soorten ananassen.
Verder wordt gezegd (een bekend bakerpraatje) dat het hart van een ananas de bevalling op kan wekken, omdat het hart kinine bevat. Echter zou je wel heel veel ananashart moeten eten om het effect te bewerkstelligen en zijn de effecten nooit wetenschappelijk bewezen.
De ananas; een gezonde snack
De ananas wordt zo goed als rijp geplukt. Onder de harde schil smaakt en ruikt de gelige vrucht heerlijk zoet. De ananas is net als veel fruitsoorten rijk aan vitaminen, mineralen en antioxidanten. De vele oplosbare vezels zijn goed voor je spijsvertering. De verschillende vitamines B hebben een positieve invloed op de stofwisseling en energievoorziening. Dankzij de grote hoeveelheden vitamine C draagt de ananas ook bij aan een gezond immuunsysteem. Daarnaast bevat de ananas het ontstekingsremmende enzym bromelaïne en versterkt het enzym mangaan je botten.
We kunnen dus met recht zeggen dat de ananas super gezond is. Dan is het nu zaak dat je de ananas in je eetpatroon in gaat bouwen. Weten hoe?
Kokkerellen met ananas
Je kunt ananas op verschillende manieren bereiden. De meest voorkomende manieren zijn grillen, bakken en pureren. Voordat je verse ananassen in gerechten kunt gebruiken, dien je ze wel eerst te schillen en/of te snijden.
Grillen van ananas
Het grillen van de ananas kun je het beste op de barbecue doen. Door het grillen krijgt de vrucht een extra zoete smaak. Smeer de ananasjes met wat olijfolie in en ze blijven niet plakken aan het rooster.
Bakken van ananas
Ananas bakken is zo gedaan. Verhit wat olijfolie in een koekenpan en leg de stukken ananas in de pan. Bak ze in een paar minuutjes aan beide kanten goudbruin. Gebakken ananas past overal bij.
Pureren van ananas
Als je ananas in een blender pureert, kan je heerlijke smoothies maken. Je kan bijvoorbeeld wat honing of yoghurt toevoegen aan de ananaspuree.
Ananas vers van de vrucht
Natuurlijk kan je ananas ook gewoon koud en vers van de vrucht eten. Schil en/of snijd de ananas en maak er een heerlijke fruitsalade van.
Dankzij de zoete smaak past ananas bij veel gerechten, zoals vis, gevogelte, vlees en salades. Kleine stukjes ananas passen bijvoorbeeld heel goed bij rijstgerechten. Maar ook gegrilde kip met ananas is een echte aanrader. Ananas kan je prima toevoegen aan je salades, maar je kunt er natuurlijk ook een ananastaart van maken (desgewenst in combinatie met worteltjes). Wat het ook gaat worden, deze zomer zul jij verantwoord smullen met ananas.
Welke ananas tips heb jij voor onze lezers? Deel ze via een reactie onderaan deze pagina!
Gerdien Hopster
Laatste berichten van Gerdien Hopster (toon alles)
- Het nieuwe jaar is begonnen en de goede voornemens worden waargemaakt….of niet? - 9 januari 2023
- Om af te vallen hoeft het niet altijd perfect te gaan, maar hoe dan wel? - 25 maart 2022
- Joepie! De paashaas komt er weer aan! - 23 maart 2022