Extern eten; gevoelig zijn voor prikkels van buitenaf - Gezond en Gewicht

Extern eten; gevoelig zijn voor prikkels van buitenaf

Home » Gezond Eten » Extern eten; gevoelig zijn voor prikkels van buitenaf
Emotie-eten
Deel de vreugde!
  • 9
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Extern eten betekent dat je gevoelig bent voor één of meerdere prikkels van buitenaf en daardoor gaat eten. Het zien en ook ruiken van eten doet eten. Je wordt dus snel beïnvloed door het zien en de geur van lekker eten, ongeacht of je honger hebt. Extern eten kan zodoende leiden tot overgewicht. Daarnaast kunnen ook klachten als maagzuur, een opgeblazen buik en darmproblemen de kop opsteken. Door je bewust te worden van je eetgedrag kun je dit voorkomen.

Voorbeelden extern eten

Enkele voorbeelden van extern eten zijn wanneer je langs een gebakskraam of bakker loopt en je iets koopt, omdat het zo lekker ruikt. Een ander voorbeeld is die lekkere schaal met hapjes die op een verjaardag onder je neus wordt geschoven en daardoor onweerstaanbaar is. Ook supermarkten doen er alles aan om voedsel zo aantrekkelijk mogelijk te presenteren. Als je voor deze prikkels gevoelig bent, blijf je dus voortdurend trek houden, hoewel je eigenlijk al verzadigd bent. Externe eters krijgen soms ook zelfs trek als ze etenswaren op plaatjes zien of wanneer ze iemand anders zien eten. Tevens een bekend fenomeen is: ‘Ik was druk aan het werk en ineens was die zak met drop leeg’.

Hoe ontstaat extern eten?

Niemand wordt geboren als externe eter. Als baby dronk je alleen als je honger had en stopte je hiermee zodra je genoeg had. Als peuter en kleuter werd je echter al wel blootgesteld aan snoep, koek en snacks. Denk maar aan de snoep- en frisdrankenautomaten op scholen en bij verenigingen en de beloningen die je kreeg als je je bord had leeggegeten of iets goed had gedaan. Als kind ben je dus misschien al vaker geconfronteerd met het feit dat je de verzadiging van je eigen lichaam niet hebt kunnen herkennen.

Iedereen eet weleens te veel

Een logische reactie is dat je stopt met eten wanneer je genoeg hebt gegeten. Vrijwel iedereen pakt wel eens een extra koekje of een bonbon, terwijl zij eigenlijk helemaal vol zitten. En je herkent het misschien ook wel dat wanneer je uit eten gaat je meer eet dan eigenlijk de bedoeling was. Het gevolg is dat je na afloop barstensvol zit. Bij sommige externe eters kan dit voortdurend voorkomen, omdat zij niet meer goed weten wanneer hun lichaam nu juist wel of geen behoefte aan voedsel heeft.

Doelgericht extern eten

Extern eten kun je de baas worden door bewust om te gaan met je eetgedrag. Houd bijvoorbeeld bij wanneer je in de verleiding kwam of niet kon stoppen met eten. Op zich mag je best eens toegeven aan die lekkere verleidingen, maar probeer daarnaast ook goed te luisteren naar je eigen honger- en verzadigingssysteem en blijf niet dooreten tot die schaal met hapjes leeg is, alle koekjes op zijn of totdat je die zak chips soldaat hebt gemaakt. Eet met aandacht, geniet van kleinere hoeveelheden en durf ook eens een keer af te slaan. Bewust extern eten zorgt ervoor dat je jezelf niet overeet.

Hoe ga jij om met externe prikkels? Deel je tips met onze lezers zodat zij van jou kunnen leren!

The following two tabs change content below.

Gerdien Hopster

Voedingscoach en Lifestylebegeleider
Ik help mensen die, net als ik vroeger, op het moment in strijd zijn met hun lichaam en gewoontes die een gezond gewicht en daardoor geluk in de weg staan. Ik help, adviseer en begeleid je naar een fitter en leuker bestaan waarbij niet alleen gewicht maar vooral je geluk het uitgangspunt is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rust

Vertrouwen

Verandering

Resultaat

Powered by WishList Member - Membership Software