Emotie eten - Gezond en Gewicht 2014

Ben jij een emotie eter? Dit is wat het is!

Home » Gezond Lichaam » Ben jij een emotie eter? Dit is wat het is!
emotie eten - gezond en gewicht
Deel de vreugde!
  • 5
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Wist je dat emoties in veel gevallen verantwoordelijk zijn voor ons overeten? Van jongs af aan hebben we geleerd eten te koppelen aan troostende, belonende of opbeurende emoties. Daarom is het goed om deze emoties te leren herkennen zodat je jouw valkuilen uit de weg  kunt gaan.

Emotie eten

Emotie-eten leren we al als kind. Een snoepje als je je pijn hebt gedaan, een ijsje als beloning voor goed gedrag of een zakje chips omdat het zo spannend was bij de tandarts. Op deze manier leren we dat er bij pijn, angst of verdriet een lekkere beloning hoort. Ook in ons volwassen leven belonen we onszelf na een drukke dag met een lekker wijntje of stuk chocola, omdat het een gevoel van ontspanning geeft. Onze hersens maken tijdens het eten van deze ‘beloning’ endorfine aan, wat bijdraagt aan je geluksgevoel.

Emotie-eten is een gewoonte die we hebben aangeleerd en kunnen we dus ook best weer afleren. Het herkennen van de emoties helpt hierbij:

Verveling

Door het ontbreken van uitdagingen slaat de verveling toe. Je kent het vast wel, op de bank voor de tv en dan tijdens de reclame toch even naar de kast lopen om te kijken of er nog wat te snaaien valt. Je vindt een zak chips die je onbewust leeg eet en bij de volgende reclame denk je: Nu al leeg? What’s next? Tip: Besteed aandacht aan je eten. Maak voor jezelf de regel dat je geen andere dingen doet tijdens eten. Dus geen drop eten terwijl je achter de computer zit. En geen zak chips terwijl je tv kijkt.

Verdriet / eenzaamheid

Door eenzaamheid voel je je verdrietig en door verdriet, trek je je terug. Een bekende verdriet-snack is chocolade. Het middel tegen liefdesverdriet? Het is waar dat er in chocolade een stofje zit dat ook tijdens verliefdheid wordt aangemaakt, maar chocolade is natuurlijk niet dé oplossing voor je verdriet. Tip: Ga sporten. Het is waarschijnlijk het laatste waar je zin in hebt, maar trek je sportschoenen aan en ga naar buiten. Van bewegen voelt iedereen zich beter.

Teleurstelling

Bij teleurstelling gaan vaak alle remmen los. Zelfmedelijden vinden we namelijk een goed excuus om te eten. Het diëten lukt niet vandaag, dan maakt die gevulde koek toch niets meer uit. En die zak M&M’s kan er ook nog wel bij. Maar voel je je daarna beter? Meestal niet. Tip: Afleiding. Bel een vriendin, ga bij iemand op bezoek, ga sporten, maak een wandelingetje, ga in bad, ga was vouwen of pak een boek.

Stress

Door stress maakt ons lichaam cortisol aan, wat er voor zorgt dat je honger krijgt. Daarbij veroorzaakt stress een naar gevoel in de buik wat nog wel eens wordt verward met honger. Allemaal gevolgen die je liever wilt voorkomen. Tip: Neem tijd om af te koelen en diep adem te halen.  Bij een diepe ademhaling wordt een signaal naar de hersenen gezonden dat die moet ontspannen en kalmeren. Vervolgens sturen de hersenen dit signaal naar je lichaam. Stress voorkomen is natuurlijk het beste. Een planning maken kan hierbij helpen.

Geluk

Verrassend genoeg leidt ook geluk vaak tot onnodig eten. Dit heeft ook weer te maken met de ‘beloning’ die we aan het eten koppelen. ‘Ik heb de hele week hard gewerkt en nu lekker weekend, dus ik mag een extra wijntje.’ Een overwinning wordt gevierd met een rondje in de kantine en je neemt eens een stukje taart bij de koffie, gewoon omdat het kan! Tip: Geniet van je gelukkige gevoel, maar doe dit bewust. Het is makkelijker om iets extra’s af te slaan in je ‘gelukkige’ momenten, dan tijdens je verdrietige momenten.

 

The following two tabs change content below.

Gerdien Hopster

Voedingscoach en Lifestylebegeleider
Ik help mensen die, net als ik vroeger, op het moment in strijd zijn met hun lichaam en gewoontes die een gezond gewicht en daardoor geluk in de weg staan. Ik help, adviseer en begeleid je naar een fitter en leuker bestaan waarbij niet alleen gewicht maar vooral je geluk het uitgangspunt is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rust

Vertrouwen

Verandering

Resultaat

Powered by WishList Member - Membership Software