We kennen allemaal wel mannen met het welbekende bierbuikje. Hoewel de naam anders doet vermoeden, blijkt deze buik niet altijd het gevolg van veel bier drinken. Maar hoe komen mannen nou eigenlijk aan die buik en misschien nog beter, hoe komen ze er vanaf?
Verschillende factoren spelen een rol bij de plek waarop je lichaam haar vet opslaat. Zo zijn bijvoorbeeld leeftijd, geslacht, hormonen en erfelijke factoren bepalend. Bij vrouwen wordt het vet vaak opgeslagen op de bovenarmen, dijen, heupen en buik. Bij mannen zien we dat het vet vaak alleen wordt opgeslagen op de buik. Door dit verschil zie je bij mannen vaker een bierbuik ontstaan dan bij vrouwen.
De bierbuik, niet alleen bier
Een bierbuik krijg je niet alleen van bier. Alcohol en suiker in het bier zijn boosdoeners, maar calorieën uit andere dranken en voedingsmiddelen spelen net zo’n grote rol. Als je meer calorieën binnenkrijgt dan je lichaam verbrandt, kom je aan. Een biertje bevat zo’n 110 kcal en als het gezellig is drink je er vaak ook meer dan één. En vergeet vooral niet de snacks die in combinatie met het biertje worden genuttigd. Bier wekt eetlust op en we weten allemaal dat je dan niet een stukje komkommer eet om aan die snaaibehoefte te voldoen. Nee, bitterballen en pizza, dat is wat we dan willen!
Schadelijk
Buikvet is schadelijker dan een paar pondjes extra op de dijen of heupen. Het vet nestelt zich namelijk niet alleen onder je huid, maar ook rond de organen in je buikholte. Te veel buikvet veroorzaakt daardoor hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en kan een oorzaak zijn voor diabetes type 2. Het is daarom belangrijk om buikvet zoveel mogelijk te beperken.
Hoe kom je van een bierbuik af?
De oorzaken van buikvet zijn ongezonde voeding, te weinig beweging en ook stress draagt er aan bij. Bij stress wordt namelijk het hormoon cortisol aangemaakt dat de vetopslag op de buik bevordert. Als je lichaam doorlopend te veel cortisol produceert, dan kan dat lijden tot bijnieruitputting, met een bierbuik als gevolg. Om je bierbuik kwijt te raken is het dus belangrijk om een gezond eetpatroon aan te leren, meer te gaan bewegen en stress te vermijden.
Qua sporten is het een goed idee om krachttraining te gaan doen, omdat je lichaam hierbij de aanmaak van hormonen bevordert (o.a. testosteron) die je vetverbranding stimuleren. Ook bouw je hierdoor meer spieren op en spieren verbranden weer vet. Probeer stress zoveel mogelijk te vermijden en meer te ontspannen. Ook hierbij kan sport uitkomst bieden!
En bij het belangrijkste, het aanleren van gezonde eetgewoontes, wat helemaal niet zo moeilijk is, help ik je natuurlijk graag!
Gerdien Hopster
Laatste berichten van Gerdien Hopster (toon alles)
- Het nieuwe jaar is begonnen en de goede voornemens worden waargemaakt….of niet? - 9 januari 2023
- Om af te vallen hoeft het niet altijd perfect te gaan, maar hoe dan wel? - 25 maart 2022
- Joepie! De paashaas komt er weer aan! - 23 maart 2022