Vitamines zijn belangrijk voor een goede gezondheid. Maar wat zijn vitamines dan precies voor stoffen, waar zitten ze in en hoeveel heb je er van nodig?
Vitamines komen in kleine hoeveelheden voor in eten en drinken. Ze leveren ons energie en zijn daardoor onmisbaar voor een goede gezondheid en normale groei en ontwikkeling. Er zijn 13 stoffen die de naam vitamine hebben. Dat zijn de vitamines A, C, D, E, K en 8 soorten vitamine B, namelijk: B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11 en B12. Hieronder een overzicht van welke vitamines in welke producten voorkomen. Als je voldoende en gevarieerd eet, zul je vrijwel altijd genoeg van alle vitamines binnenkrijgen.
- Vitamine A: Goed voor je weerstand, haar, huid, tandvlees en gezichtsvermogen. Vitamine A zit in lever, vis, (half)volle melk en melkproducten en boter. Volwassen mannen hebben 1 mg per dag nodig, volwassen vrouwen 0,8 mg. Zorg dat je niet meer dan 3 mg per dag binnenkrijgt.
- Vitamine B1: Zorgt voor de verbranding van koolhydraten en je krijgt er energie van. Het speelt ook een rol in je zenuwstelsel. Vitamine B1 zit in varkensvlees en graanproducten. Van vitamine B1 heb je als volwassene 1,1, mg per dag nodig.
- Vitamine B2: Zorgt voor een goede spijsvertering, houdt je zenuwstelsel in conditie en is goed voor je huid en haar. Vitamine B2 zit in zuivel, vlees(waren), groenten, fruit en graanproducten. Volwassen mannen hebben dagelijks 1,5 mg vitamine B2 nodig, volwassen vrouwen 1,1 mg.
- Vitamine B3: Heeft een belangrijke rol bij de energievoorziening van cellen, bij de werking van het zenuwstelsel en is goed voor je huid. Vitamine B3 zit in vlees en vis, noten, graanproducten, groente en fruit. Daarnaast kan je lichaam vitamine B3 deels maken uit het aminozuur tryptofaan (een bouwsteen van eiwitten). Het ligt aan de vorm hoeveel je maximaal van deze vitamine mag binnenkrijgen. Als je supplementen slikt: blijf onder de 900 milligram nicotinamide en onder de 10 milligram per dag als het om nicotinezuur gaat.
- Vitamine B5: Zorgt voor de afbraak van eiwitten, vetten en koolhydraten en voor de vorming van enkele hormonen. Vitamine B5 zit in vlees, vis, eieren, aardappelen, melk(producten), groente en fruit. Een tekort aan vitamine B5 is heel zeldzaam, maar een langdurig en ernstig tekort kan leiden tot een pijnlijk gevoel in de voeten.
- Vitamine B6: Is belangrijk voor je weerstand, helpt bij de spijsvertering en speelt een rol bij de vorming van rode bloedcellen en de werking van het zenuwstelsel. Vitamine B6 zit in vlees, eieren, vis, graanproducten, aardappelen en peulvruchten. Groenten, melk en kaas bevatten vitamine B6 in kleinere hoeveelheden. Een tekort aan vitamine B6 is heel zeldzaam. Mocht het toch optreden, dan zijn bloedarmoede, zenuwaandoeningen en een verminderde weerstand de gevolgen.
- Vitamine B8: Speelt een rol bij de opbouw en de afbraak van koolhydraten en eiwitten. Ook zorgt het voor de productie van vetzuren, gezond haar en ene gezonde huid. Vitamine B8 zit in eieren, melk, sojaproducten, noten en pinda’s. Een tekort aan vitamine B8 komt zelden voor. Een tekort kan leiden tot huidafwijkingen, bloedarmoede en depressie.
- Vitamine B11: Ook bekend als foliumzuur, is van belang bij de vorming van rode bloedcellen en DNA. Goed voor zwangere vrouwen, want foliumzuur verlaagt de kans op een open ruggetje bij baby’s. Daarnaast verlaagt het de kans op hart- een vaatziekten. Deze vitamine zit in groene groenten, fruit, volkoren producten en in mindere mate in melk en melkproducten. Blijf onder de dagelijkse hoeveelheid van 1 gram.
- Vitamine B12: Speelt een rol bij de vorming van rode bloedcellen en zorgt het voor een goede werking van het zenuwstelsel. Deze vitamine zit in voedingsmiddelen van dierlijke afkomst, zoals vlees en zuivel. Vegetariërs, maar zeker veganisten, moeten er extra op letten dat deze vitamine voldoende in hun voeding aanwezig is. Als volwassene heb je 2,8 mg vitamine B12 nodig.
- Vitamine C: Helpt voor het opbouwen van een goede weerstand en beschermt tegen vrije radicalen. Vrije radicalen beschadigen de cellen in het lichaam en daardoor kunnen allerlei ziektes ontstaan als kanker en hart- en vaatziekten. Vitamine C zit in groente, fruit en aardappels. Vitamine C in voedsel is gevoelig voor hitte en loopt terug als gevolg van (langdurig) koken en tijdens het bewaren bij een relatief hoge temperatuur. Dagelijks hebben volwassenen 70 mg vitamine C nodig en dat is goed haalbaar met normale voeding.
- Vitamine D: Draagt bij aan een goede weerstand en sterke spieren. Vitamine D komt in kleine mate voor in voedingsmiddelen van dierlijke herkomst. Een uitzondering hierop zijn vette vissoorten als paling, zalm en makreel. De belangrijkste bron voor vitamine D is zonlicht. Bij ruime blootstelling aan zonlicht maakt het lichaam bij de meeste volwassenen voldoende vitamine D aan in de huid. In Nederland wordt vitamine D aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten toegevoegd.
- Vitamine E: Beschermt je lichaam tegen vrije radicalen. Deze vitamine zit in plantaardige oliën en in plantaardige producten zoals granen, noten, zaden, groenten en fruit. Volwassen mannen hebben dagelijks 1 mg vitamine E nodig, en vrouwen 0,8 mg. Een tekort aan vitamine E komt nauwelijks voor.
- Vitamine K: Vitamine K is belangrijk voor de bloedstolling, maar ook voor de botstofwisseling. Het lichaam is zelf in staat om vitamine K aan te maken. Daarnaast halen we ook vitamine K uit de voeding. Deze vitamine zit in broccoli, spinazie en oliën. Volwassenen die langdurig antibiotica gebruiken lopen risico op een vitamine K- tekort met een vertraagde bloedstolling als gevolg.
The following two tabs change content below.
Gerdien Hopster
Voedingscoach en Lifestylebegeleider
Ik help mensen die, net als ik vroeger, op het moment in strijd zijn met hun lichaam en gewoontes die een gezond gewicht en daardoor geluk in de weg staan. Ik help, adviseer en begeleid je naar een fitter en leuker bestaan waarbij niet alleen gewicht maar vooral je geluk het uitgangspunt is.
Laatste berichten van Gerdien Hopster (toon alles)
- Het nieuwe jaar is begonnen en de goede voornemens worden waargemaakt….of niet? - 9 januari 2023
- Om af te vallen hoeft het niet altijd perfect te gaan, maar hoe dan wel? - 25 maart 2022
- Joepie! De paashaas komt er weer aan! - 23 maart 2022