De laatste tijd komt het woord E-nummers steeds vaker voorbij als het gaat over voeding. Met daarbij de vraag of deze niet slecht voor je zijn. Het antwoord: Nee. E-nummers zijn niet slecht voor je. Toch kan het geen kwaad te weten wat E-nummers zijn en wat ze doen.
Voedingsmiddelen verbeteren
Van voedingsmiddelen die we kopen en eten wordt verwacht dat ze een bepaalde houdbaarheid en kwaliteit hebben. E-nummers zijn stoffen die de voedingsmiddelen verbeteren. Dit kunnen kleurstoffen, smaakversterkers en conserveermiddelen zijn. Hierdoor zien de voedingsmiddelen er dus mooier gekleurd uit, smaken ze lekker gekruid of blijven ze langer goed. Als consument vinden we dat tenslotte belangrijk.
E-nummers zijn de meest onderzochte ingrediënten van de producten die we eten. Een toevoeging krijgt pas een E-nummer als de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) de stoffen heeft gecontroleerd en deze veilig vindt en zeker is dat je er niet te veel van binnenkrijgt. E-nummers kunnen stoffen zijn uit planten of dieren, zoals bijvoorbeeld kleurstof uit tomaat of rode biet. Daarnaast zijn er E-nummers die in een fabriek worden gemaakt. Voor ons lichaam maakt dat niets uit en worden beide stoffen op dezelfde manier verwerkt. Ze zijn dus even veilig.
Overgevoeligheid
Producten met E-nummers kun je veilig eten. Dit geldt ook voor zoetstoffen. Zelfs als je alleen suikervrije producten gebruikt: bij een normaal eetpatroon krijg je dan niet te veel zoetstof binnen. De slechte verhalen die we wel eens horen over E-nummers hebben te maken met het feit dat er van sommige toevoegingen bijwerkingen bekend zijn. Het is logisch dat deze bekend zijn, want deze toevoegingen zijn grondig onderzocht. Er is echter maar een kleine groep mensen met een allergie voor een van de E-nummers. Zo zijn er bijvoorbeeld net zo veel mensen die reageren op chocola. En heeft chocola een slechte naam?
Alleen mensen met de aangeboren stofwisselingsziekte PKU kunnen het aminozuur fenylalanine uit aspartaam niet verteren. Op producten met aspartaam (E951 en E962) staat daarom de waarschuwing ‘bevat een bron van fenylalanine’. Ook mensen met een sulfietallergie moeten sommige E-nummers mijden. Producten met zwaveldioxide (E220) en kaliumbisulfiet (E228) kunnen zij beter links laten liggen, want zij kunnen hier hartkloppingen, huiduitslag en vochtophopingen van krijgen.
Geen last van bovenstaande klachten, dan kun je er van uit gaan dat je met een gerust hart voeding kunt blijven eten met E-nummers.
Gerdien Hopster
Laatste berichten van Gerdien Hopster (toon alles)
- Het nieuwe jaar is begonnen en de goede voornemens worden waargemaakt….of niet? - 9 januari 2023
- Om af te vallen hoeft het niet altijd perfect te gaan, maar hoe dan wel? - 25 maart 2022
- Joepie! De paashaas komt er weer aan! - 23 maart 2022