Het wordt weer kouder buiten! De zomerse salades laten we achterwege, we zijn klaar voor stamppot, erwtensoep en warme chocolademelk. Om alvast twee lekkere en gezonde recepten op voorraad te hebben voor de herfst, ben ik vast wat uit gaan proberen. Deze heerlijke gerechten deel ik graag met jullie!
Stamppotten! Heerlijk om tijdens een gure herfstdag te eten en nog gezond ook! Hoe lekker ik zelf de traditionele stamppot rauwe andijvie met spekjes ook vind, iets anders is ook wel eens leuk!
Spinazie stamppot voor 4 personen
Ingrediënten
- 4 eieren
- 1.200 gram aardappelen
- 4 el olijfolie
- 1 rode ui, in halve ringen
- 2 tl kerriepoeder
- 2 zakken spinazie (à 300 g)
Bereiden
Schil de aardappelen en kook ze in water met zout in 20 min. gaar. Kook de eieren hard. Pel en halveer de eieren. Verhit in een koekenpan 2 el olie en fruit de ui en de kerriepoeder 4 min. Voeg de spinazie in beetje bij beetje toe en laat al omscheppend slinken. Schenk het overtollige vocht uit de pan. Giet de aardappelen af en vang een kopje kookvocht op. Stamp de aardappelen en 2 el olie tot puree. Schep de spinazie erdoor en breng op smaak met peper en zout. Voeg wat kookvocht toe als de puree niet smeuïg genoeg is. Maal de stamppot op met de gekookte eieren.
Ik ben gek op maaltijdsalades en zoek steeds naar nieuwe recepten. Vaak ga ik voor de geitenkaas maar deze vond ik ook erg lekker!
Warme herfstsalade met biefstuk en walnoten voor 4 personen
Ingrediënten
- 1 zak krieltjes
- 4 biefstukken
- 3-4 eetlepels olie
- 4 rode uien, in grove stukken
- 1 bakje paddenstoelenmelange (200 g)
- 200 g peultjes
- 3 eetlepels balsamicoazijn
- 2 zakjes slamelange met waterkers (à 100 g)
- 75 gram walnoten
- 4 volkoren boterhammen
Bereiden
Bereid de krieltjes volgens de aanwijzingen op de verpakking. Bestrooi de biefstuk met peper en zout en bak ze op hoog vuur in 5 minuten aan beide kanten bruin. Haal het vlees uit de pan en dek het af met aluminiumfolie. Schenk de rest van de olie in de pan, roerbak op hoog vuur de uien en schep er de paddenstoelen en de peultjes bij. Schenk na 5 minuten de balsamicoazijn erover. Breng op smaak met zout en peper. Bak nog 1 minuut al omscheppend op hoog vuur. Rooster de vier boterhammen in de broodrooster krokant en snijd ze schuin doormidden. Verdeel de sla over 4 borden, verdeel er de krieltjes over en schep er het paddenstoelen-groentemengsel overheen. Snijd de biefstukken in repen, verdeel ze over de sla en bestrooi ze met de walnoten. Leg op ieder bord 2 driehoeken geroosterd brood.
Smullen geblazen en gewoon gezond! Heb jij nog lekkere tips? Deel ze dan hieronder, reacties zijn uiteraard welkom!
Gerdien Hopster
Laatste berichten van Gerdien Hopster (toon alles)
- Het nieuwe jaar is begonnen en de goede voornemens worden waargemaakt….of niet? - 9 januari 2023
- Om af te vallen hoeft het niet altijd perfect te gaan, maar hoe dan wel? - 25 maart 2022
- Joepie! De paashaas komt er weer aan! - 23 maart 2022