Eten met het hele gezin - Gezond en Gewicht 2014

Kinderen alles leren eten; hoe doe je dat

Home » Gezond Eten » Kinderen alles leren eten; hoe doe je dat
eten met kinderen
Deel de vreugde!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Mijn dagmenu’s probeer ik altijd zo samen te stellen dat het hele gezin ’s avonds gewoon mee kan eten. Genoeg groente, wat aardappels, rijst of pasta en een stukje vlees of vis. Groente is een belangrijk onderdeel van een gezonde avondmaaltijd en ook een onderdeel waar kinderen nog al eens tegen op zien… Ik geef je graag wat tips om de avondmaaltijd met het gezin leuk te houden!

Broccoli, spruitjes, prei, witlof, sla… “Dat lust ik niet!” Kinderen kunnen fel reageren op groenten, omdat zij meer smaakpapillen hebben dan volwassenen. De smaakpapillen van kleine kinderen zitten verspreid door hun hele mond en keel, volwassenen hebben deze alleen nog op de tong. Daarom reageren kinderen vaak anders op voedsel dan volwassenen.

Maar hoe zorg je nou dat je kind alles leert eten?

1) Betrek je kinderen bij de voorbereiding. Dus laat ze kiezen uit twee gezonde opties als avondeten of laat ze het toetje bepalen. Ook vinden kinderen het leuk om groente of fruit te snijden, in een pan te roeren of sla door elkaar te husselen. Zo geef je ze het gevoel dat zij ‘hun eigen voedsel’ eten en dat smaakt toch lekkerder.

2) Geef het goede voorbeeld. Kinderen doen na wat ze zien, dus eet smakelijk van alles wat de pot schaft. En begin vooral niet aan het koken van aparte potjes voor ieder gezinslid. Als je zelf iets niet zo lekker vindt, eet er dan toch een beetje van. Zo laat je zien hoe het moet.

3) Denk aan alles wat eten er leuker uit laat zien. Vooral een jong kind kan hier erg gevoelig voor zijn. Boerenkool in een bekertje met een ijslepeltje, een gezichtje met ketchup op de zuurkool, een prikkertje met verschillende groenten, eten in vormpjes snijden.

4) Proeven is belangrijk. Forceer kinderen niet om groenten te eten die ze niet lusten, maar laat ze wel proeven. Het kan zijn dat ze het na een paar keer proeven wel lekker vinden. Je kunt pas zeggen dat je iets niet lust als je het een aantal keren hebt geproefd. Blijf positief en dwing ze niet. Geef je kind een compliment als het iets heeft geprobeerd en accepteer het als ze iets niet gelijk lekker vinden.

5) Het is belangrijk dat je niet gaat onderhandelen. Beloof geen snoepje als het kind de groente opeet. Want dan zeg je eigenlijk dat het snoepje beter is dan de groente.

6) Kinderen worden aangetrokken door fellere kleuren. Meng daarom rode of gele groenten onder de groene groente.

7) Serveer kleine porties. Snijd de groenten in kleine stukjes. Dat maakt ze aantrekkelijker en je kunt ze beter doseren. Je kind kan altijd nog bijvragen. Zo wordt het niet overstelpt met voedsel en hoef je niets weg te gooien.

8) Eet niet te laat en zoek naar regelmaat. De meeste kinderen hebben om zes uur gewoon honger: hun lijf vraagt om een nieuwe stoot energie en als ze die niet krijgen, worden ze hangerig, huilerig of ronduit vervelend. Probeer dit moment voor te zijn, door op tijd aan tafel te gaan. Als u de maaltijd toch moet uitstellen, geef de kinderen dan vooraf iets anders te eten.

Ik zijn er online diverse eetspelletjes te vinden, die misschien kunnen helpen bij de kids, ik heb twee leuke uitgezocht:

Stukjes rijgen

Het eten in stukjes aan een satéprikker rijgen en dan lekker opeten. Net even anders en dus leuk. Kan heel goed met krieltjes, stukjes vlees, boontjes en dergelijke. Ook met stukjes brood zal het wel lukken.

Eetspel met dobbelsteen

Voor iedere hap met de dobbelsteen gooien. Afspreken wat de stippen betekenen. Eén is bijvoorbeeld een hapje groente nemen, twee is een stukje vlees, drie is een aardappeltje, vier is een rondje om de tafel lopen, vijf is een liedje zingen, en zes is van álles één hapje nemen. Voor jonge kinderen kan dit met een kleurtjes dobbelsteen, of stickertjes op een gewone dobbelsteen.

 

The following two tabs change content below.

Gerdien Hopster

Voedingscoach en Lifestylebegeleider
Ik help mensen die, net als ik vroeger, op het moment in strijd zijn met hun lichaam en gewoontes die een gezond gewicht en daardoor geluk in de weg staan. Ik help, adviseer en begeleid je naar een fitter en leuker bestaan waarbij niet alleen gewicht maar vooral je geluk het uitgangspunt is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rust

Vertrouwen

Verandering

Resultaat

Powered by WishList Member - Membership Software