Slapen. Ik houd ervan! En het is ook nog eens belangrijk bij het bereiken van een gezond gewicht. Het valt me vaak op dat ik ’s ochtends altijd een stuk lichter bent dan de avond ervoor. Zelfs als ik niet naar de wc bent geweest in de tussentijd. En dat is niet het enige voordeel!
Als volwassene moeten we gemiddeld 6 tot 8 uur per dag slapen om gezond te blijven. We brengen maar liefst een derde van ons leven slapend door. Terwijl we slapen is ons lichaam in rust, maar gebeurt er toch van alles. We ademen, draaien (zo’n 20x per uur), dromen en zweten. Hierdoor verliezen we vocht, variërend van 0,25 tot 2 liter per nacht! Dus dat is al een verklaring voor het gewichtsverschil ’s avonds en ’s ochtends.
Calorieën verbranden in je slaap
Maar met slapen verbrand je daarnaast ook nog eens calorieën. Volgens het Voedingscentrum verbrand je 0,9 kilocalorieën per kilo / per uur. Dus weeg je 70 kilo, verbrand je zo’n 63 kilocalorieën per uur. Met een lange nachtrust van 8 uur slaap kun je dus al zo’n 500 kilocalorieën verbranden!
Slaaptekort en overgewicht
Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat mensen die weinig slaap krijgen, gemakkelijker aankomen. Daarvoor zijn er twee mogelijke oorzaken ontdekt:
- Tijdens je slaap maak je twee hormonen aan: ghreline (zorgt ervoor dat je trek krijgt) en leptine (zorgt ervoor dat je stopt met eten als je vol zit). Het zijn elkaars tegenpolen die het hongergevoel reguleren. Slechte slapers eten meer, omdat deze hormonen van slag raken. Daarbij hebben slechte slapers ook meer tijd om te eten, want ze zijn langer wakker. De combinatie van deze factoren leidt ook tot meer vet en zoet eten: snacken.
- Slechte slapers verbruiken minder energie, omdat ze overdag vaker moe zijn en daardoor lichamelijk minder actief. Ook lijkt het erop dat mensen met een slaaptekort hun lichaamstemperatuur verlagen, waarmee ze hun energiehuishouding letterlijk op een lager pitje zetten.
Mensen die een nacht naar het plafond hebben liggen staren, bleken een 5 tot wel 20% lagere verbranding te hebben. En dan hebben we het nog niet eens over de gevolgen die niet meteen invloed hebben op je gewicht, maar wel op je hersenfuncties: je geheugen wordt minder, je concentratievermogen neemt af (wegdromen), je spraakvermogen neemt af (denk aan slaapdronken), je reactiesnelheid neemt af (gevaarlijk in het verkeer!) en je kunt moeilijker beslissingen nemen (wat sta je nou te dromen?).
Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar sinds ik dit allemaal weet ga zoveel mogelijk vroeg naar bed, heel gezond! Hoe zit dat bij jou dan? Reageer hieronder.
Gerdien Hopster
Laatste berichten van Gerdien Hopster (toon alles)
- Het nieuwe jaar is begonnen en de goede voornemens worden waargemaakt….of niet? - 9 januari 2023
- Om af te vallen hoeft het niet altijd perfect te gaan, maar hoe dan wel? - 25 maart 2022
- Joepie! De paashaas komt er weer aan! - 23 maart 2022
Daar zie ik mijn probleem… gedeeltelijk!
Waarom zie je daar je probleem Denise? We gaan ervoor, goed slapen is belangrijk. Ook om lekker uitgerust te zijn en iedere dag positief en vol energie aan te gaan. Komt goed!