Superfoods; een hype of een trend?
Tarwegras, gojibessen, mangosteen, chiazaad en blauwe bessen staan allemaal bekend als superfoods ofwel powerfoods. Ook rauwe chocolade kunnen we aan dat rijtje toevoegen. Het zijn allemaal wondermiddelen waarvan je afvalt en meer energie krijgt. Ook je libido zou met het eten van superfood een flinke opkikker krijgen. Of toch niet? De meningen zijn in ieder geval behoorlijk verdeeld over deze ‘gezonde’ voedingssupplementen.
Een grote groep noemt het eten van superfoods een hype. Een luxe, wat duurdere methode om je gezond te voeden. Anderen vinden het geen hype, maar een nieuwe trend met betrekking tot onbewerkte voedingsmiddelen. Over één ding zijn ze het gelukkig allemaal eens en dat is dat superfoods niet als vervanging van bepaalde voeding mag worden gezien, maar als aanvulling op onze dagelijkse voeding.
Superfoods nader uitgelegd
Superfoods, de één zweert erbij, de ander moet er niets van hebben. Eén ding is zeker; de stoffen in al die zaden en besjes onderscheiden zich niet bijzonder veel van die in een banaan of appel. Toch kan het eten van powerfoods als aanvulling zeker geen kwaad. We zullen enkele superfoods eens nader onder de loep nemen.
Het sap van tarwegras; een welkome aanvulling
Wanneer we de kiemen van tarwekorrels uitpersen, krijgen we een glaasje tarwegrassap. Een glaasje vol met vitaminen, mineralen en enzymen. Je krijgt er zelfs energie van. Echter, wie goed eet en een goede gezondheid heeft, is van zichzelf al energiek. Bovendien worden enzymen afgebroken in het maag-darmstelsel. Als je het niet erg vindt een glaasje groene sap te drinken (het blijft toch gras), zijn de vitaminen en mineralen in tarwegrassap zeker wel een welkome aanvulling.
Chiazaadjes; lekker als toevoeging
Veel mensen zweren bij chiazaadjes. De zaadjes verbeteren de stoelgang, zorgen dat je afvalt, herstellen de bloedsuikerspiegel en zijn goed voor de spieropbouw. Chiazaadjes bevatten veel gezonde vezels en mineralen, maar ook ijzer en calcium komen hier in voor. Ze zijn zelfs uitgerust met het gezonde omega-3 vet. Toch kun je deze superfood beter niet alleen eten, want de zaadjes zijn behoorlijk klein. Wil je iets van het effect gaan merken, dan moet je enorme hoeveelheden eten. Je kunt wel bijvoorbeeld een lepeltje met chiazaadjes aan je rauwkost, fruitsalade of yoghurt toevoegen.
Rauwe chocolade; verschrikkelijk duur, maar verdraaid lekker
Chocolade bevat vele antioxidanten, welke de elasticiteit van de bloedvaten zou bevorderen. Daarnaast helpt chroom de bloedsuiker in balans te houden. Hoe puurder, hoe beter. Rauwe chocolade is nog vele malen gezonder dan de ‘normale’ pure reep die wij kennen. Er wordt gezegd dat in de gewone chocolade veel goede antioxidanten verloren gaan tijdens het verwerkingsproces van de cacaobonen. Wetenschappelijk bewijs laat echter nog op zich wachten. Tot die tijd kun je gerust met mate pure chocolade nemen. Dit scheelt je bovendien aanzienlijk in je portemonnee.
Conclusie superfoods
Laat je niet gek maken en eet superfoods alleen ter aanvulling op je gewone voeding. Veel van hun vitamines, mineralen en antioxidanten komen namelijk ook voor in de ‘normale’ voedingsmiddelen zoals broccoli, kool, tomaten en fruit.
Gerdien Hopster
Laatste berichten van Gerdien Hopster (toon alles)
- Het nieuwe jaar is begonnen en de goede voornemens worden waargemaakt….of niet? - 9 januari 2023
- Om af te vallen hoeft het niet altijd perfect te gaan, maar hoe dan wel? - 25 maart 2022
- Joepie! De paashaas komt er weer aan! - 23 maart 2022
Ik gebruik ook superfoods, maar meer als aanvulling.
Om omdat ik geloof dat je normaal moet blijven eten en niet alleen rauwe voeding enz.
ik eet ook gewoon volkoren brood , aardappelen en veel groenten .
superfoods doe ik veel door mijn havermout of yoghurt , sla .
ook omdat ik fibromyalgie heb en het idee om bepaalde dingen zeker te laten staan . En ben al een paar jaar wat gezonder gaan eten .