Het woord vet schrikt veel mensen af. Toch hebben we vetten nodig in onze dagelijkse voeding, ook als je wilt afvallen. Vet is namelijk een bron van energie voor ons lichaam. Bij een gezond eetpatroon komt tussen de 20 en 40% van de energie uit vet, dus vet weglaten uit je dagelijkse eetpatroon is geen optie. Maar welke vetten kun je dan zonder schuldgevoel eten?
Het verschil tussen verzadigd en onverzadigd vet
Als we het hebben over vet, maken we onderscheid tussen verzadigde en onverzadigde vetten. We hebben beide nodig, maar wel in de juiste balans. Kort samengevat wordt verzadigd vet gezien als ‘slecht’ vet en onverzadigd vet als ‘goed’. Verzadigd vet verhoogt namelijk het cholesterolgehalte in het bloed en daarmee ook de kans op hart- en vaatziekten. Verzadigd vet vind je in vet vlees, volle melkproducten, roomboter, harde margarine, kaas, koek, gebak, roomijs, chocolade en snacks.
Onverzadigde vetten
worden gezien als de gezonde vetten. Deze onverzadigde vetten verlagen het cholesterolgehalte en verminderen de kans op hart- en vaatziekten. Het is niet zo dat je van deze vetten minder dik wordt. Dus wil je op je gewicht letten, gebruik dan ook onverzadigde vetten met mate!
We zetten vijf producten met gezonde vetten voor je op een rij:
-
Vette vis
Alle vissoorten bevatten onverzadigde vetten, maar vette vissoorten, zoals haring, makreel, zalm en paling, bevatten de meeste onverzadigde vetzuren. Let er bij de bereiding wel op dat je ook bakproducten gebruikt van onverzadigde vetten, zoals olijfolie.
-
Noten
In noten zit ook veel onverzadigd vet. Goede opties zijn hazelnoten, walnoten, amandelen, cashewnoten en pinda’s. Als je geen liefhebber bent van vis, zijn noten ook geschikt als vervanger om toch onverzadigde vetten binnen te krijgen.
-
Avocado
Veel mensen denken dat avocado een dikmaker is. Hier zit een kern van waarheid in, want een halve vrucht bevat ongeveer 180 kcal, maar de vetten in de avocado zijn wel gezond. Verwerk ze in een salade of maak er een guacamole dip van!
-
Olijven
Olijven zijn erg gezond. Ze bevatten hoge concentraties vitamines en mineralen en zitten vol onverzadigde vetzuren. Dit geldt ook voor olijfolie. Gebruik olijven lekker in salade ’s en pasta’s of als snack.
-
Plantaardige oliën
Bak en braad zo veel mogelijk met plantaardige oliën. Deze oliën zitten vol met onverzadigde vetten. Voorbeelden van plantaardige oliën: olijfolie, zonnebloemolie, lijnzaadolie, sesamolie of arachideolie. Hierin valt dus ook genoeg af te wisselen.
Met deze tips en producten kun je een heerlijke salade of maaltijd creëren. Vergeet niet genoeg te variëren, dus eet bijvoorbeeld niet elke dag vette vis. Een keer per week is al goed! En als je een avondje vrienden op bezoek hebt, zijn er dus ook gezonde snackopties om op tafel te zetten. Gezond en gezellig!
Gerdien Hopster
Laatste berichten van Gerdien Hopster (toon alles)
- Het nieuwe jaar is begonnen en de goede voornemens worden waargemaakt….of niet? - 9 januari 2023
- Om af te vallen hoeft het niet altijd perfect te gaan, maar hoe dan wel? - 25 maart 2022
- Joepie! De paashaas komt er weer aan! - 23 maart 2022
Vraag me af waarom u kokosolie niet verrmeld om in te bakken? Kokosolie kan goed worden verhit, terwijl zonnebloemolie wel oxydeert na hoge verhitting en dus schadelijk wordt. Kokosolie is wel verzadigd maar vannde gezondere soort…
Hoi Annemiek,
Bedankt voor je reactie!
Er zijn veel meer gezondere soorten om in te bakken en te braden. Ik noem er slechts een aantal als voorbeeld.
Heb je nog vragen, mail me gerust!