Goede voornemens volhouden; zo doe je dat! -

Goede voornemens volhouden; zo doe je dat!

Home » Gezond Eten » Goede voornemens volhouden; zo doe je dat!
Deel de vreugde!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Op 1 januari luiden veel mensen steevast het nieuwe jaar in met allerlei goede voornemens. Een nieuw jaar is natuurlijk een mooi moment om de wat slechtere gewoontes achter je te laten en vol frisse moed nieuwe doelen te gaan realiseren. Helaas hebben de meeste mensen hun goede voornemens tegen het eind van januari al weer opgegeven en lukt het in het nieuwe jaar alweer niet om gezonder te eten, minder te drinken en meer te bewegen. Hoe komt dat toch? Waarom houden we onze goede voornemens niet vol?

De volgende tips zorgen ervoor dat jij het komende nieuwe jaar je goede voornemens wel vol gaat houden.

1) Realistische doelen stellen

Stel altijd realistische en haalbare doelen, zodat je ook daadwerkelijk je doel kunt halen en er wellicht zelfs overheen kan gaan. Niets is meer frustrerend dan een doel niet halen. En niets is leuker en werkt meer motiverend dan een doel wel halen. Zeggen dat je 100 kilo wilt afvallen of binnen een paar maanden de marathon van Rotterdam wilt uitlopen terwijl je nooit hebt gesport, is niet echt realistisch.

2) Niet te streng zijn voor jezelf

Wees vooral niet al te streng voor jezelf. Heb je besloten om bijvoorbeeld gezonder te gaan eten en heb je een keer trek in een frietje mayo? Geen probleem. Zie het niet als fout of falen en stop ook vooral niet als je ineens een flinke chocoladereep naar binnen hebt gewerkt. Zie het als een hobbel waar je overheen moet. Geef dus niet op en ga de volgende dag gewoon weer verder.

3) Kies voor één positief voornemen

Start 1 januari van het nieuwe jaar eens met één goed voornemen. Meerdere veranderingen tegelijk doorvoeren is namelijk een stuk moeilijker, waardoor de kans bestaat dat je met alles stopt als één voornemen niet lukt. Probeer daarnaast je voornemen ook positief te benaderen. Zeg niet: ik wil niet meer ongezond eten, maar zeg: ik wil gezonder leven!

4) Voorstellingen en beeldmateriaal motiveren

Maak van je nieuwe situatie een voorstelling. Bedenk hoe je goede voornemen eruit ziet, hoe jij je voelt en wat je doet. Een voorstelling werkt vaak motiverend. Dit geldt tevens voor beeldmateriaal. Hang bijvoorbeeld een foto of iets anders (iets wat te maken heeft met je nieuwe doel) ergens opvallend op, zodat je steeds aan jouw goede voornemen wordt herinnerd.

5) Vertel anderen over jouw voornemen

Vertel ook vooral andere mensen over je goede voornemen. Je voornemen kan dan niet meer worden ontkend en anderen kunnen je ondersteunen bij wat je doet. Zeker als je het even niet gemakkelijk hebt, kan het net een extra steuntje en motivatie geven om door te gaan.

6) Beloon jezelf

Je goede voornemen moet je natuurlijk ook een beetje leuk maken. Je mag jezelf dus best af en toe belonen. Wanneer je de hele week hebt bewogen en gezond hebt gegeten, mag je in het weekend gerust een beetje zondigen en wat langer op de bank hangen.

En lukt het even niet? Je kunt elke dag besluiten opnieuw te beginnen. Maak bewuste keuzes, zonder schuldgevoel en geniet van je goede voornemens. Veel succes en een gezond 2020!

The following two tabs change content below.

Gerdien Hopster

Voedingscoach en Lifestylebegeleider
Ik help mensen die, net als ik vroeger, op het moment in strijd zijn met hun lichaam en gewoontes die een gezond gewicht en daardoor geluk in de weg staan. Ik help, adviseer en begeleid je naar een fitter en leuker bestaan waarbij niet alleen gewicht maar vooral je geluk het uitgangspunt is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rust

Vertrouwen

Verandering

Resultaat

Powered by WishList Member - Membership Software