Een hoge weerstand is heel belangrijk, want een goede weerstand zorgt ervoor dat we beter bestand zijn tegen indringers zoals bacteriële infecties en virussen. We zijn minder vatbaar voor ziektes. Iedereen weet dit, maar doen we er eigenlijk wel voldoende aan?
Het is goed om het hele jaar door te werken aan je weerstand. Een hoge weerstand betekent niet alleen dat je minder snel ziek wordt, het zorgt er eveneens voor dat als je ziek bent, je veel sneller weer de oude bent. Een goede weerstand brengt je lichaam in topconditie, zodat je de strijd met ziekteverwekkers gemakkelijk aan kunt. Bij een hoge weerstand is iedereen gebaat. Niets is toch vervelender als ziek worden tijdens een bruiloft, feestdag, vakantie of verjaardag? Maar, hoe zorg je dan voor een hoge weerstand en hoe houd je deze op peil?
Verantwoorde voeding
Allereerst is het belangrijk dat je gezonde en verantwoorde voeding eet. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen. Eet niet te vet, niet te zout, gevarieerd en regelmatig. Zorg dat je dagelijks verse groenten, voldoende fruit en de juiste hoeveelheid vezels binnen krijgt. Gezonde voedingsmiddelen zitten boordevol vitamines, mineralen, vezels, goede vetten en antioxidanten. Deze zorgen met z’n allen voor een gezonde darmflora.
Voldoende drinken
Drink dagelijks 1,5 tot 2 liter vocht. Zoveel mogelijk water en groene thee drinken, afgewisseld met wat vruchtendrankjes is de beste keuze. Water verdrijft de afvalstoffen in het lichaam. Het reinigt dus feitelijk je lichaam. Start je dag eens met een glas warm water met citroen. Dit werkt reinigend en je krijgt direct een portie vitamines binnen. Daarnaast kun je beter niet te veel koffie drinken en alcohol verminderen of vermijden. Van alcohol is bekend dat dit het lichaam verdoofd, waardoor de werking tegen ziekteverwekkers ook afneemt.
Rust & actie
Zowel het nemen van je rust als in actie komen, zijn goed voor het verhogen van je weerstand. Zorg in ieder geval voor voldoende nachtrust, zodat je lichaam zich kan herstellen en jij in de ochtend weer fris en fruitig op kunt staan. Plan overdag een half uurtje voor jezelf in. Daarnaast is bewegen in de buitenlucht ook een goede weerstand verhoger. Een stevige wandeling, een fietstocht of een duik in het zwembad, je lichaam krijgt er zuurstof van, je zweet afvalstoffen uit en je voelt je sterker en fitter. Beweging en ontspanning zorgen samen overigens voor een goede nachtrust.
Maak je niet te druk
Overal waar ‘te’ voor staat is niet goed voor je. Dit geldt tevens voor stress. Stress heeft veel schuld aan een verminderde weerstand. Omdat je met je lichaam en je hoofd met zoveel ‘andere’ dingen dan jezelf bezig bent, kunnen ziekteverwekkers heel eenvoudig langs je afweersysteem glippen. Probeer dus te luisteren naar je lichaam, minder hooi op je vork te nemen en rustig aan te doen. De boog kan niet altijd gespannen staan en niet alles hoeft vandaag af.
Wanneer je bovenstaande in acht neemt, zal je weerstand verhogen en zul je zien dat je minder snel ziek wordt en/of sneller weer bent opgeknapt.
Gerdien Hopster
Laatste berichten van Gerdien Hopster (toon alles)
- Het nieuwe jaar is begonnen en de goede voornemens worden waargemaakt….of niet? - 9 januari 2023
- Om af te vallen hoeft het niet altijd perfect te gaan, maar hoe dan wel? - 25 maart 2022
- Joepie! De paashaas komt er weer aan! - 23 maart 2022