Koolhydraten en energie
Bij alle dingen die we doen, zoals werken: lopen, zitten, sporten, maar ook bij slapen en bij het herstellen van een wondje of ziekte hebben we energie nodig. We hebben brandstof nodig om energie te leveren. Deze energie halen we onder andere uit koolhydraten.
Twee soorten koolhydraten
Koolhydraten kunnen we onderverdelen in twee soorten.
1) verteerbare koolhydraten
De verteerbare koolhydraten worden snel door je lichaam opgenomen. Je lichaam zet verteerbare koolhydraten om in glucose (suiker). Ze vormen een belangrijke energieleverancier. Producten waar veel verteerbare koolhydraten in zitten zijn vruchtensappen en producten met suikers zoals snoep en frisdrank
Deze koolhydraten worden snel in het bloed opgenomen en zorgen voor schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Een onstabiele bloedsuikerspiegel is ongezond voor het lichaam. Deze zogenaamde enkelvoudige koolhydraten kunnen op de lange termijn zorgen voor o.a. overgewicht, hoge bloeddruk, diabetes en depressie. Veel mensen eten te veel verteerbare koolhydraten. Er zitten vrijwel geen voedingsstoffen in en wel onnodig veel calorieën!
2) onverteerbare koolhydraten
De onverteerbare koolhydraten behoren tot de groep voedingsvezels. Zoals de naam al zegt kan ons lichaam deze stoffen in onze spijsvertering niet of nauwelijks afbreken. De onverteerbare koolhydraten maken geen glucose aan. Ze spelen vooral een belangrijke rol in het maag-darmkanaal. Ze prikkelen als het ware je darmen waardoor de stoelgang wordt gestimuleerd.
Kies zoveel mogelijk voor zogenaamde meervoudige koolhydraten. Vezelrijk voedsel, deze bevatten voedingsstoffen waardoor je lichaam meer moeite moet doen om het te verteren wat plotselinge bloedsuikerschommelingen voorkomt . Vezels zorgen voor een verzadigd gevoel doordat voedingsvezels geleidelijk door je lichaam worden opgenomen. Vooral graanproducten waar het buitenste vliesje nog aan zit bevatten veel vezels. Zo bevat volkorenbrood dus meer vezels dan witbrood en zilvervliesrijst meer dan witte rijst.
Meervoudige koolhydraten kunnen we onder andere halen uit volkorenpasta, zilvervliesrijst, volkorenbrood, aardappelen en groentes.
Wel of geen aardappelen en pasta?
Aardappelen en pasta’s bevatten veel zetmeel dat omgezet wordt naar glucose (suiker). Dit is niet per definitie verkeerd. Ze hebben een hoge energiewaarde maar leveren weinig calorieën. Omdat er veel voedingsvezels inzitten, geven ze een voldaan gevoel.
Worden we dik van koolhydraten?
Als we te veel glucose binnen krijgen dan wordt dit in de vorm van glycogeen opgeslagen in de lever en de spieren. Glycogeen vormt een reserve voor het lichaam. Als we glucose te kort komen dan wordt dit weer gemaakt van het opgeslagen glycogeen. Er is maar een beperkte ruimte voor glycogeen. Als de glycogeen voorraad is aangevuld en we krijgen nog meer glucose binnen, dan wordt dit omgezet in vet. Zorgen we dus voor een juiste inname van koolhydraten dan worden we hier niet dik van! Ons lichaam heeft koolhydraten nodig, een koolhydraatvrij dieet is geen goede manier om gewicht kwijt te raken!
Gerdien Hopster
Laatste berichten van Gerdien Hopster (toon alles)
- Het nieuwe jaar is begonnen en de goede voornemens worden waargemaakt….of niet? - 9 januari 2023
- Om af te vallen hoeft het niet altijd perfect te gaan, maar hoe dan wel? - 25 maart 2022
- Joepie! De paashaas komt er weer aan! - 23 maart 2022
Ik zoek een manier van eten en op gewicht komen door afwisselend vegetarisch en vlees te eten. Past dat in de voedingsadviezen die jij geeft?
Groet Gaby
Hallo Gaby. Bedankt voor je bericht en goed dat je bewust met eten omgaat. Om je antwoord te geven heb ik iets meer achtergrond nodig om eerlijk te zijn. Wanneer eet je vegetarisch en wanneer eet je vlees en hoe vaak wissel je? Per dag, per week? Je mag mij altijd mailen of bellen hoor, is ook handig!
“Zorg goed voor jezelf, dat heb je verdiend!”
Met gezonde groet,
Gerdien Hopster
Voedingscoach en Lifestylebegeleider