De hoelahoep kennen we voornamelijk als speelgoed voor kinderen. Vrijwel ieder kind heeft vast weleens het hoepelen uitgeprobeerd. Jij wellicht ook wel toen je nog jong was? Dan weet je misschien ook nog wel dat hoelahoepen niet altijd even gemakkelijk was? Wil jij het hoepelen weer helemaal onder de knie zien te krijgen? Dat kan, want de hoelahoep is terug van weggeweest. En nee, niet als speelgoed, maar nu als fitnessattribuut.
De oorsprong van de hoelahoep
Wist je dat de oorsprong van de hoelahoep al ver voor Christus ligt? Toen werd de hoepel van wijnstokken gemaakt. De hoepel werd als eerste door de oude Grieken als sportattribuut gebruikt en rond de veertiende eeuw deed de hoepel in Engeland zijn intrede. Zij hebben de naam hoelahoep (hula hoop) aan de ronde stok gehangen. In de jaren vijftig ontstond in Australiƫ de hoelahoep rage. De Australiƫrs maakten de hoepels van bamboestokken. Later werd het bamboe door plastic vervangen en maakte de hoelahoep zijn introductie in de speelgoedwinkels.
Hoelahoepen als fitnessonderdeel
Hoelahoepen is op het gebied van fitnessen helemaal hot. Ken jij de kunst van het hoepelen nog? Maak vanuit je romp draaiende bewegingen om de hoepel hoog en draaiende te houden. Met deze vloeiende heupwiegende bewegingen train je niet alleen je buikspieren, maar ook de spieren rondom je romp. De draaiingen zorgen voor een strakkere buik, een lenige rug en soepele heupen. Bovendien is hoelahoepen ook een prima manier als je wat kilootjes kwijt wilt raken.
Nog veel meer voordelen van hoepelen
Naast het feit dat hoelahoepen goed is voor je lichaam, is het ook nog eens erg goed voor je humeur. Hoepelen is gewoon waanzinnig leuk om te doen. Door te hoelahoepen ben je puur en alleen even met jezelf bezig. De ronddraaiende heupbewegingen zorgen ervoor dat lichaam en geest beter met elkaar in contact staan, waardoor jij je meer bewust wordt van je eigen lichaam. Elke dag een half uurtje hoepelen werkt stressverlagend.
Kies de goede hoelahoep
Allereerst moet je zorgen voor een juiste hoelahoep, eentje die past bij jou. De juiste maat en het juiste gewicht van de hoepel zijn van belang om deze in beweging te kunnen houden. Over het algemeen geldt; hoe zwaarder en groter je bent, hoe zwaarder de hoepel dient te zijn. Daarnaast moet je ook weten dat de impact op je buikspieren groter is, naarmate de hoepel zwaarder is. Heb je zwakke buikspieren of een gevoelig rug? Kies dan voor een lichtere hoepel.
Aan de slag met hoelahoep
Het zal vast weer even wennen zijn dat hoepelen. Zet je voeten iets uit elkaar en beweeg je lichaam snel genoeg rond om de hoepel hoog te houden. Draag in het begin een wat dikker T-shirt, om blauwe plekken te voorkomen. Je lichaam moet weer even wennen aan het hoepelen. Begin ook vooral rustig met bijvoorbeeld twee tot drie minuten per dag. Bouw dit langzaam uit en geef vooral niet te snel op. Je zult merken dat er geen kunst meer aan is zodra je eenmaal de slag weer te pakken hebt.
Om te hoelahoepen hoef je echt niet naar de sportschool. Je kunt overal hoepelen, wanneer en waar je maar wilt. Ook bij jou thuis is de hoelahoep terug van weggeweest. Probeer het maar eens.
Gerdien Hopster
Laatste berichten van Gerdien Hopster (toon alles)
- Het nieuwe jaar is begonnen en de goede voornemens worden waargemaakt….of niet? - 9 januari 2023
- Om af te vallen hoeft het niet altijd perfect te gaan, maar hoe dan wel? - 25 maart 2022
- Joepie! De paashaas komt er weer aan! - 23 maart 2022