Zeker nu het buiten grauwer en kouder wordt kunnen we wel wat kleur in ons leven gebruiken. Voor de gezelligheid én voor onze gezondheid! Kleur in je dieet zorgt namelijk voor een gebalanceerd voedingspatroon. Moeder natuur is zo gek nog niet. Verschillende (natuurlijke) kleuren geven ons allerlei belangrijke bouw- en voedingsstoffen. Hier onder een lijst van de lekkerste kleurgroepen.
Donkerrood, blauw en paars
Denk aan fruit zoals bosvruchten, aardbeien en druiven. Ook aan groenten als radijs en aubergine. Zij zitten tjokvol met antioxidanten en polyfenolen. Deze natuurlijke bouwstoffen zorgen voor een goede stofwisseling, verlagen het LDL cholesterol en werken ontstekingsremmend. Al met al, supergoed voor hart en hersenen.
Groene, kruisbloemige groenten
Kruisbloemige groenten, dat is een hele mond vol. Maar, je kent en eet ze vast al allemaal. Broccoli, bloemkool en boerenkool bijvoorbeeld. Deze groenten zitten vol met isothiocynaten en myrosinase. De combinatie van deze twee stoffen zorgen voor het afvoeren van gifstoffen. Erg belangrijk voor een gezond lichaam en het versterkt ook nog eens het immuunsysteem.
Gele en groene bladgroenten
Oud worden met goed zicht en minder rimpels, wie wil dat nou niet?! Gele pompoen, courgette, sla, spinazie en mosterd houden jouw zicht op scherp. Deze groep groenten zijn gevuld met luteïne. Een stof die helpt je ogen gezond te houden. Ook bevatten bladgroenten bètacaroteen, een antioxidant die je huid beschermt en hersteld.
Oranje
Er gaat niet boven oranje. Alfa- en bètacaroteen zorgen voor de fel oranje kleur van groenten en fruit. Ons lichaam zet deze stoffen vervolgens weer om naar actieve vitamine A. Dit houdt je botten sterk. Gaat nachtblindheid tegen. En is gewoonweg goed voor het immuunsysteem. Lekker genieten dus van winterpeen, pompoen, sinaasappelen en alle andere oranje lekkernijen.
Rood
Niet alleen de kleur van de liefde, maar ook onmisbaar in een gezond voedingspatroon. Natuurlijk rood bevat lycopeen en wordt ook gebruikt als natuurlijke kleurstof onder E-nummer E160d. Helemaal niets mis mee, juist supergezond. Eet watermeloen, grapefruit, rode pepers en tomaat in overvloed. Lekker en gaat mogelijk prostaat- en borstkanker tegen.
Kleurrijk koken
Dus, breng de kleur jouw keuken in. Maak het lekker bont met bijvoorbeeld een groenteovenschotel. Alle kleuren van de regenboog. Snij en stapel wortel, courgette, aubergine, tomaat, zoete aardappel en rode ui in een schaal. Beetje olijfolie, zout, peper en wat Italiaanse kruiden. Uurtje in de oven tot gaar en knapperig. Stukje vis erbij. Smullen! Eet smakelijk.
Gerdien Hopster
Laatste berichten van Gerdien Hopster (toon alles)
- Het nieuwe jaar is begonnen en de goede voornemens worden waargemaakt….of niet? - 9 januari 2023
- Om af te vallen hoeft het niet altijd perfect te gaan, maar hoe dan wel? - 25 maart 2022
- Joepie! De paashaas komt er weer aan! - 23 maart 2022